Algemenemarkt.nl

RIB boot: Comfortabel varen in een rubberboot

Tegen een rubberboot wordt best wat neerbuigend tegenaan gekeken als het om watersporten gaat. Dat is niet helemaal terecht er zijn rubberboten die behoorlijk luxe zijn en die een behoorlijke lengte hebben. Deze rubberboot wordt ook wel de RIB boot genoemd. De Rigid Inflatable Boot. Dit is de sjiekere uitvoering van de rubberboot. Dit omdat deze een harde V-vormige onderkant heeft, meestal van polyester. Door deze onderkant is de RIB boot wat comfortabeler om mee te varen en is deze ook meer geschikt om op wat ruwer water te varen. De RIB boot is in veel verschillende maten verkrijgbaar en dus een prima middel om toegankelijk comfortabel mee te varen. Dus hoogste tijd om er wat meer over te vertellen.

Welke maten zijn beschikbaar in de RIB boot?

De RIB boot is al beschikbaar in hele kleine formaten. Vanaf een meter of 3 is deze boot beschikbaar. Dit soort formaten zijn leuk als klein bijbootje achter het grote jacht. Ook dit soort formaten zijn vriendelijker om mee te varen door de harde onderkant.  Met een pittige buitenboordmotor erachter kan je er lekker mee stunten en racen op het water. Ik zou met niet meer dan 1 in dit soort formaten RIB boot plaatsnemen. Het wordt anders wel heel krap en oncomfortabel. Vanaf dit formaat lopen de lengtes geleidelijk op. De meest gangbare RIB boot is die van een meter of 5. Deze hebben een buitenboordmotor, maar vaak wel een stuurkolom erin. Je kunt op een soort bankje plaatsnemen en sturen. Bij het begeleiden van wedstrijdzeilers worden dit soort boten vaak gebruikt. Je kunt er lekker behendig mee varen en je hebt goed overzicht. Vaak zijn er ook behoorlijke snelheden mee te halen en kan je dus snel ter plaatse zijn op een andere plek. De andere optie is alleen een buitenboordmotor zonder stuur, maar dit vaart toch aanzienlijk minder prettig.

Wat voor soort motor heb ik nodig op mijn RIB boot?

De kracht van de motor wordt uitgedrukt in PK’s. Oftewel paardekrachten. Het selecteren van de juiste motor van je RIB boot is van groot belang. De motor is namelijk heel bepalend voor hoe je boot uiteindelijk vaart. Teveel PK’s maakt de boot lastig vaarbaar en te weinig vaart ook niet prettig. Je laten adviseren door een specialist hierover is vaak handig om te doen. Meestal wordt de RIB boot ook in combinatie met een motor verkocht en is het verder niet iets waarover je hoeft na te denken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén