Algemenemarkt.nl

Hypotheek kiezen? Welke hypotheekvormen zijn er?

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om in te lezen over de verschillende soorten hypotheken die daarbij te kiezen zijn. Het gaat om behoorlijke bedragen, dus is het zaak om goed op de hoogte zijn. De keuze is als volgt: annuïtair, lineair, aflossingsvrij, en bankspaar hypotheek. Wat zijn de voordelen van elke? U leest het hier onder.

Annuïtair

Bij een annuïtaire hypotheek betaalt u elke maand hetzelfde bedrag. U weet zeker dat u uw aflossing haalt. Daarnaast wordt het rentebedrag met verloop van tijd lager, in plaats van hoger. De netto maandlast stijgt, maar dat wordt dus verrekend met een rente die lager wordt. Op deze manier komt u nooit voor verrassingen te staan, en kunt u 30 jaar lang precies hetzelfde bedrag betalen. U kunt het maandbedrag in uw budget vrijhouden.

Lineair

Met een lineaire hypotheek betaalt u elke maand steeds minder. Net als bij een annuïtair pakket lost u elke maand een bedrag af, en dat bedrag is elke maand hetzelfde. Op deze manier betaalt u elke maand minder rente. Aan het begin van de hypotheek zal het bedrag dat u aflost dus vrij hoog zijn, maar het wordt met de jaren steeds minder.

Aflossingsvrij

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat u per maand alleen rente betaalt. U lost dus geen bedrag af. Dat bedrag wordt pas aan het einde van de hypotheek afgelost. Dan heeft u als het goed is genoeg geld op kunnen sparen om het gehele bedrag af te lossen. Het is ook mogelijk uw hypotheek te verlengen als u het niet gaat redden. Verder betaalt u dus maandelijks alleen de vastgestelde rente. U kunt er echter zelf voor kiezen om nog een bedrag af te lossen in de tussentijd, om de rente te verlagen en uw eigen zekerheid op aflossing te verhogen.

Bankspaar hypotheek

Met de bankspaar hypotheek kunt u geld besparen. Er wordt een aparte spaarrekening voor u aangemaakt, hierop ontvangt u rente. Verder betaalt u wel rente voor de hypotheek. Er wordt geld automatisch overgemaakt naar uw spaarrekening, om zo het geld bij elkaar te krijgen om hem af te lossen. Echter betaalt u bij een bankspaarhypotheek elke maand dezelfde rente, het rentebedrag gaat niet omlaag. Als u nog recht heeft op een hypotheekrenteaftrek (alleen in bepaalde situaties) is deze situatie het meest voordelig, omdat u de rente af kunt trekken van uw inkomen en uw belasting zo verlaagd wordt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén