Algemenemarkt.nl

Zorgeloos ademhalen met adembescherming

Ons lichaam is sterk en bestand tegen veel invloeden die we ervan buitenaf tegenaan gooien. Er zijn echter situaties waarin je je lichaam een handje moet helpen en het moet beschermen tegen stoffen die het niet kan afvechten. Of je nu glaswol isolatiedekens gaat plaatsen en een masker nodig hebt om de vezels tegen te houden, of je moet voor je werk een ademluchtautomaat dragen met ademluchtcilinder, in vele situaties in het leven kan adembescherming onmisbaar zijn.

 

Onafhankelijke en afhankelijke adembescherming

Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen afhankelijke en onafhankelijke adembescherming. Onder afhankelijke adembescherming worden middelen verstaan die de externe lucht filteren voordat je ze inademt. Dit zijn dus de bekende stof- en filtermaskers, maar ook motor aangedreven systemen kunnen afhankelijk zijn. Vaak zijn deze geschikt voor situaties waarin de lucht niet drastisch is vervuild. Onder onafhankelijke adembescherming vallen middelen die je door middel van een afgesloten luchtcapsule van gezonde lucht voorzien. De lucht om je heen kan niet worden gezuiverd en je bent afhankelijk van onafhankelijke toevoer. Dit zijn de bekende maskers van de brandweer of voor mensen die in verontreinigde lucht werken of in besloten ruimten.

 

Het beste beschermmiddel voor jou

Als jij de taak hebt om adembescherming te regelen voor jezelf of je collega’s dan heb je dus een zeer verantwoorde rol te spelen. Het is essentieel dat je het juiste middel aanschaft voor de situatie waarin jij of jullie verkeren. Daarom is het verstandig jezelf eerst af te vragen hoe lang er in ongezonde lucht gewerkt moet worden, wat de maatregelen zijn die al zijn genomen, welke concentratie van stoffen er in de lucht aanwezig is ten opzichte van wat er maximaal is toegestaan en wat de gezondheidsrisico’s zijn als iemand toch voor een bepaalde tijd ongezonde lucht inademt. Twijfel je daarna nog, dan is het altijd het beste informatie aan te vragen bij een specialist.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén