Algemenemarkt.nl

Waarom ongezond eten ook in een gezond voedingspatroon past

Begin jij ieder jaar weer met het goede voornemen om gezonder te gaan eten en meer te bewegen? Maar zie je dit voornemen na enkele weken al stranden? Nu het bijna zomer is, moeten de meeste mensen betreuren dat ze toch niet zo hard aan hun ‘summerbody’ gewerkt hebben. Maar weet je eigenlijk waarom deze goede voornemens altijd zo snel gebroken worden? Dit heeft veel te maken met het feit dat men meestal zeer streng gaat diëten en vervolgens zo aangetrokken wordt door allerlei lekkers dat ze hun dieet massaal aan de wilgen hangen. Een makkelijke maaltijd bestellen bij Butlon.com is dan al snel gedaan. Waarom zou je jezelf echter allerlei lekkers ontzeggen? In dit artikel leggen we namelijk uit waarom ongezond eten ook prima in een gezond voedingspatroon past.

 

Wat is ongezond?

 

Het is allereerst belangrijk om deze vraag te beantwoorden. Want wat is ongezond nou eigenlijk? De meeste mensen denken dan direct aan koolhydraatrijke gerechten en suikerhoudende producten. Maar waarom zouden deze tot ‘ongezond’ bestempeld worden. Als je iemand met overgewicht een reep chocolade naar binnen ziet werken, zal je deze persoon wellicht als ongezond zien en maakt hij ook een ongezonde keuze. Als je een ware fitgirl hetzelfde ziet doen, maak je je echter nergens druk om.

 

Dit is dan ook precies de scheidingslijn die we bedoelen. Eigenlijk bestaan er namelijk geen ongezonde voedingswaren. Het is niet zo dat we alleen maar op salades en gezonde gerechten moeten leven. Een reep chocolade, een zak chips of een bakje friet mag best wel op zijn tijd. Zolang je hier geen gewoonte van maakt, kan ongezond voedsel prima binnen een gezond voedingspatroon passen. Dat maakt de vraag, ‘wat eten we vanavond?,’ direct een stuk gemakkelijker te beantwoorden.

 

Probeer jezelf niets te ontzeggen

 

De grootste fout die je tijdens een dieet kan maken is door jezelf allerlei lekkere dingen te ontzeggen. Juist doordat je deze voedingswaren achterwege laat, zal je er nog meer zin in krijgen. Dit kun je wellicht enkele dagen tot weken volhouden, maar uiteindelijk zal je ‘breken’ en toch naar het lekkers grijpen. En dan niet een klein stukje of een minimale portie, maar direct een grote snack. Daarna overvalt je dat enorme schuldgevoel. Zeker wanneer je de volgende dag op de weegschaal staat. Dat is dan ook vaak het moment dat mensen de handdoek in de ring gooien en het gevoel hebben dat ze toch niet gezond kunnen eten.

 

Niets is echter minder waar. Iedereen kan gezonder leven, maar dan moet je stoppen om jezelf in de weg te zitten. Je hoeft niet iedere dag perfect gezond te eten. Een keer eten bestellen Amsterdam noord moet gewoon kunnen. Voel je hier niet schuldig over. Juist door jezelf af en toe te verwennen, houd je je gezonde voedingspatroon beter vol. Daarnaast zal je merken dat dit weinig verschil op de weegschaal maakt. Wees dan ook niet te streng voor jezelf en geniet op zijn tijd. Zolang je dit niet vaker dan één keer per week doet is er geen enkel probleem.

 

Let op: ga jezelf natuurlijk niet overeten, want zal al je harde werk inderdaad voor niets zijn. Beperk het ‘cheaten’ tot een enkele snack of lekkere maaltijd en pak daarna je gezonde voedingspatroon weer op. 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén