Algemenemarkt.nl

Van dringend advies tot verplichting: een mondkapje gebruik je zo

De Coronawet die door de Eerste Kamer is goedgekeurd zal binnen twee maanden het dragen van een mondkapje in bepaalde situaties verplichten. Momenteel is er alleen nog het dringend advies om mondkapjes te dragen in afgesloten openbare ruimten. Dit dringend advies zou voor iedereen genoeg moeten zijn om hier gehoor aan moeten geven. Verwacht wordt dat mondkapjes in openbare ruimten ook verplicht gemaakt zullen worden, net als in het OV. Met de Coronawet is dat een mogelijkheid. Hier vind je informatie over hoe je daar nu al mee om kunt gaan.

Een mondkapje bij het winkelen

Onder openbare ruimtes verstaan we gebouwen waar iedereen naar binnen kan gaan. Dit zijn dus alle winkels, horecagelegenheden, parkeergarages, tankstations, musea, bibliotheken, enzovoorts. Ben je van plan om een ochtendje te gaan winkelen, dan doe je dus een mondkapje op in elke winkel die je binnen gaat. Stap je de winkel weer uit, dan mag je je kapje ook afzetten. Het probleem is echter dat je dan weer een nieuw mondkapje moet pakken voor de volgende winkel. Ga je 10 winkels in totdat je de schoenen hebt gevonden die je wilt hebben, dan heb je dus 10 mondkapjes nodig. Het beste gebruik je dan gewoon één mondkapje die je opdoet net voordat je de eerste winkel binnenstapt en weer afdoet als je terug gaat naar huis.

Uit eten met mondkapjes

Een andere situatie die door mondkapjes wordt beïnvloed is die in de horeca. Momenteel zijn alle horecagelegenheden gesloten, maar dat gaat niet altijd zo blijven. De Coronawet maakt het mogelijk om een mondkapje ook verplicht te maken als je uit eten gaat of een drankje gaat drinken. Je mag deze dan afdoen als je aan je tafel zit en het kapje moet op als je rond gaat lopen. Op die manier kun je nog steeds een gezellige avond hebben met je familie en/of vrienden, maar zorg je wel voor meer veiligheid.

Van dringend advies tot verplichting

In principe zou je een dringend advies niet anders moeten interpreteren dan een verplichting. Op dit moment is een dringend advies nog enkel een advies, omdat de overheid volgens de Grondwet en het recht op de onschendbaarheid van het lichaam niet in staat is mondkapjes te verplichten. Daarom is het verstandig om het advies als een verplichting te behandelen. Doet iedereen dat, dan zal dat een duidelijk effect hebben op de manier waarop het virus zich verspreidt.

De basisregels blijven gelden

De regels omtrent het mondkapje zijn een aanvulling op de basisregels. Je moet dus nog steeds 1,5 meter afstand houden, geen handen schudden en zoenen geven, druktes vermijden en goed aan hygiëne denken. Maak bij klachten een afspraak voor een Coronatest. Dat blijft hetzelfde, ook als je een mondkapje draagt. Houd je ook aan de aanwijzingen op de verpakking van je mondkapjes en je weet zeker dat jij je best hebt gedaan om het verspreiden van het virus tegen te gaan. Hopelijk kunnen de restaurants dan snel weer open, ook al zal uit eten gaan niet direct weer zijn zoals het was.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén