Er zijn veel verschillende houtsoorten in Nederland die worden ingezet bij de bouw van bijvoorbeeld een huis. Sommige mensen wonen zelfs in een geheel houten huis. Misschien vind je het materiaal gewoon mooi, vanwege de natuurlijke uitstraling of vind je de kosten vele male aantrekkelijker. Niet geheel onbelangrijk: duurzaamheid staat voorop. Hout is goed isolerend materiaal. Een houten woning is relatief goedkoper dan een traditionele woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minderen manuren voor nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Vurenhout
Vurenhout is enorm populair houtsoort in Nederland. Op het eerste gezicht heeft deze houtsoort alles mee: het is relatief goedkoop en goed te bewerken. Een klein nadeel van vurenhout is dat het niet de meest duurzame houtsoort is. Gelukkig kan je de levensduur van vurenhout verlengen door de juiste behandeling toe te passen. Vurenhout balken zijn de meest verkochte balken in Nederland. Het is een van de bekendste naaldhoutsoort die hier veel wordt gebruikt. De officiële naam van de fijnspar is Picea abies. Deze komt veel voor in Noord-Europa, Midden-Europa, Rusland en de Baltische staten. Vurenhout is relatief goedkoop, licht van gewicht, sterk en gemakkelijk te bewerken. Zo is het hout eenvoudig te schroeven, zagen, spijkeren, schuren en schaven. Ideaal voor een houten woning. Vurenhout wordt het meest toegepast voor diverse toepassingen tijdens nieuwbouw- en renovatieprojecten. Vurenhout dat geschaafd is, wordt het meest gebruikt. geschaafd vuren is te verkrijgen in balken, planken en regels.
Douglas
De in Nederland groeiende Douglas, ook wel inlands Douglas genoemd, heeft vers gezaagd meestal een licht geelbruine kleur die op den duur verkleurt tot fraai oranje geelbruin. De inlandse Douglas heeft een grove structuur en is behoorlijk sterk. Ook de Douglas is voor veel toepassingen geschikt, zowel binnen als buiten. Het is veel minder gevoelig voor houtschimmels van vuren- of grenenhout.
Lariks
De houtsoort lariks is aan een nieuw leven begonnen. Vroeger werd het veel gebruikt voor de tuin-, water-, scheeps- en mijnbouw. Tegenwoordig bouwen we er vloer, kozijnen, trappen, gevelbekleding en houtbouw mee. Lariks is een populaire houtsoort vanwege de duurzame en sterke eigenschappen. De natuurlijke duurzaamheid maak de houtsoort geschikt voor een groot aantal toepassingen. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks niet gevoelig voor houtschimmels. Lariks dat enige tijd is blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zal uiteindelijk grijs kleuren. Dit zal niet afhangen van de levensduur van de Lariks. Door het hout te behandelen met een kleurloze beits, kan de originele kleur worden behouden.