Algemenemarkt.nl

Bomen omzagen met een echte kettingzaag

De temperaturen dalen weer gestaag en de meeste mensen zetten de centrale verwarming weer aan. Uiteraard zijn er ook genoeg Nederlanders die zich klaarmaken om weer een hoop hout te te kloven en zagen. De openhaard brandt natuurlijk niet zonder hout. Bovendien is zo’n houtkachel ideaal wanneer je nog een paar bomen uit de tuin wilt omzagen. Jij hebt weer licht in je tuin en het overgebleven hout van de bomen wordt gewoon weer gebruikt. Bomen omzagen met een echte kettingzaag is weliswaar heel eenvoudig, maar daar zit ook het gevaar in. Om te voorkomen dat jij straks zonder een vinger of een arm op de bank zit bij je openhaard, geef ik je vandaag wat advies wat betreft het gebruik van een kettingzaag.

Weet waar je aan begint

Een kettingzaag gebruiken klinkt in eerste instantie best makkelijk. Bij dit gereedschap geldt echter wel dat een gevaarlijke situatie al binnen een mum van tijd kan ontstaan. Daarom is het ten eerste handig om aangepaste kledij te dragen. Ik bedoel dan natuurlijk een beschermende helm, veiligheidsschoenen en wat stevige werk of klus kleding. De juiste kleding is dus de eerste stap. Vervolgens moet je wel weten wat voor apparaat je in handen hebt. Wat kan de kettingzaag eigenlijk allemaal? Het is wat saai, maar lees toch echt even de handleiding. Daarna kun je eventueel voorzorgsmaatregelen nemen die het beste geschikt zijn voor de kettingzaag die jij gaat gebruiken.

Rustig en met beleid zagen

Waar veel amateurs de fout ingaan, is dat ze ineens weer een jongetje worden zodra ze een kettingzaag vast hebben. Dat is natuurlijk totaal niet handig. Mijn advies is om rustig te blijven wanneer je zo’n gevaarlijk gereedschap hanteert en met beleid aan de slag te gaan. Houd bijvoorbeeld altijd de kettingzaag met beide handen vast op heuphoogte. Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de kettingzaag en jouw lichaam. Eigenlijk spreken deze tips en het advies voor zich, maar toch kan ik het niet vaak genoeg zeggen.

Wanneer je rust en met beleid gaat zagen, dan is de kans op ongelukken een stuk kleiner. Hoogmoed komt immers voor de val. Zo weet je eigenlijk wel dat je een zware tak niet ik één keer kan zagen. Wees dan ook verstandig en maak eerst een zaagsnede onderaan de tak om vervolgens aan de bovenkant de rest door te zagen. Bomen zagen met een kettingzaag is erg leuk als het op de juiste manier wordt gedaan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 Algemenemarkt.nl

Thema door Anders Norén